UNESCO

Incepând cu luna noiembrie 2023, ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 COMUNA SLOBOZIA CONACHI deține titlul de

ȘCOALĂ ASOCIATĂ PENTRU UNESCO, MEMBRĂ a rețelei internaționale ASPnet.

             Prin candidatura depusă în vederea selecției de la nivel național, Școala Gimnazială nr. 1 comuna Slobozia Conachi își asumă misiunea de a promova strategic, activ și susținut valorile și principiile Constituției UNESCO.

            Viziunea strategică instituțională asupra contribuției Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi la integrarea programelor și obiectivelor UNESCO în procesul instructiv-educativ se reflectă în Strategia instituțională pentru UNESCO a Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi, pentru perioada 2023-2026.

            Pornind de la identificarea punctelor tari ale instituției, școala prezintă o abordare strategică a activităților de promovare a valorilor UNESCO în educația preșcolarilor și a elevilor, corelată cu documentele de dezvoltare instituțională (PDI 2022-2026, planuri manageriale) și politicile de accentuare a dimensiunii europene, precum Strategia de internaționalizare a Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi și Planul Erasmus+ 2022-2026.

PRINCIPALELE DIRECȚII DE ACȚIUNE asumate în anul școlar 2023-2024 sunt

- campanie susținută de promovare a Constituției UNESCO în rândul elevilor în cadrul unor activități cu temă dedicată (Ziua Națiunilor Unite, Zilele UNESCO în Școala Gimnazială r. 1 comuna Slobozia Conachi)

-celebrarea a 9 zile internaționale/mondiale din sistemul ONU

- abordarea a minimum 3 sectoare operaționale în toate domeniile globale și a minimum 4 priorități naționale

-inițierea de parteneriate cu instituții desemnate UNESCO, precum ONG, Școli asociate UNESCO (există deja parteneriat încheiat cu ONG UNESCO Asociația Astronomica Sirius din Bârlad, nr.44/5.10.2023//2430/6.10.2023)

-utilizarea de resurse UNESCO- Programul UNESCO Memoria Lumii, publicațiile disponibile pe site despre patrimoniul României, filme

-organizarea de vizite tematice/excursii la obiective din patrimoniul cultural și natural UNESCO al României (ex. la Geoparcul Tinutul Buzăului)

-implicarea in activități a Consiliul Școlar și a Comisiei de implementare a Acreditării Erasmus+

-inițierea de parteneriate locale, naționale și internaționale cu instituții școlare, ONG-uri etc

- complementaritate între activitățile proiectului Erasmus + din anul 1 al Acreditării „Impact starts with an I- Innovation. Inclusion. Inspiration”, eTwinning și cele stabilite în planul de acțiune pentru promovarea valorilor UNESCO

-diseminarea/multiplicarea impactului activităților prin colaborări locale, regionale, internațioanale, pe toate canalele posibile

-evidențierea de rezultate intangibile ( cunoștințe, atitudini, abilități) și tangibile (postere, desene, colaje, expoziți temporare, pliante, Cartea matematicii etc)

- componenta multiplicativă, de extindere a impactului către non-participanți direct la activitate (prin expoziții, distribuire, postare de materiale create, filme, poze)