CAPITOLUL I
DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1. Prezentul regulament, întocmit în temeiul art. 242 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde in principal:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor;
|[d) procedura de soluţionare a cererilor sau a reclamaţiilor individuale ale salariaţilor; (text original în vigoare până la 3 octombrie 2020) ]|
[{*}] d) procedura de soluţionare pe cale amiabilă a conflictelor individuale de muncă, a cererilor sau a reclamaţiilor individuale ale salariaţilor; (literă modificată prin art. unic pct. 4 din Legea nr. 213/2020, în vigoare de la 3 octombrie 2020)
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor.
Art. 2. (1) Regulamentul intern se aplică tuturor salariaţilor scolii indiferent dacă relaţiile lor de muncă sunt stabilite prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, contracte individuale de muncă pe durată determinată, cu program de lucru pentru intreaga durată a timpului de muncă sau cu timp parţial de muncă, cu convenţie civilă de prestări de servicii.
(2) Prezentul regulament se aplică salariaţilor scolii şi in cazurile in care işi desfăşoară activitatea în alte locuri unde școala işi indeplineşte obiectul său de activitate.
(3) De asemenea, prevederile prezentului regulament se aplică şi personalului din alte școli care se află in delegaţie sau sunt detaşaţi in cadrul scolii, precum şi elevilor ori studenţilor care efectuează practica în cadrul acesteia.
Art. 3. Atribuţiile de serviciu ale fiecărui compartiment de activitate şi ale fiecărui salariat al școlii, precum şi responsabilităţile pentru indeplinirea lor sunt prevăzute in Regulamentul de organizare si funcționare a Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi.
Art. 4. (1) Relaţiile de muncă din cadrul școlii se desfăşoară potrivit principiului egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, varstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, diferenţiere, restricţie sau preferinţă, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute de legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.
Art. 5. (1) Orice salariat care prestează o muncă, beneficiază de condiţii de lucru adecvate activităţii pe care o desfăşoară, de protecţie socială, de securitate şi sănătate in muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare.
(2) Tuturor salariaţilor care prestează o muncă li se recunoaşte dreptul la plată egală pentru muncă egală, dreptul la negocieri colective, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi dreptul la protecţie impotriva concedierilor nelegale.
Art. 6. Relaţiile de muncă in cadrul școlii se intemeiază pe principiul bunei-credinţe, în care scop salariaţii au îndatorirea să se informeze şi să se consulte reciproc, in condiţiile legii şi ale contractului colectiv de muncă.
Citiți documentul complet _Regulament intern valabil în anul școlar 2022-2023 aici.