ANUL ȘCOLAR 2023-2024
REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A ȘCOLII GIMNAZIALE NR. 1 COMUNA SLOBOZIA CONACHI
An școlar 2023-2024
Extras din Regulamentul de organizare și funcționare a Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi valabil în anul școlar 2023-2024
Titlul V
Organisme funcționale și responsabilități ale cadrelor didactice
Organisme funcționale la nivelul unității de învățământ
Art. 105. (1) Consiliul profesoral este format din totalitatea cadrelor didactice de conducere, de predare şi de instruire practică dintr-o unitate de învăţământ.Consiliul profesoral este format din 23 de cadre didactice în anul școlar 2023-2024, dintre care 21 au norma de bază în unitate. Preşedintele consiliului profesoral este directorul.
(2) Consiliul profesoral se întruneşte lunar sau de câte ori este nevoie, la propunerea directorului sau la solicitarea a minimum 1/3 din numărul personalului didactic de predare şi instruire practică.
(3) Personalul didactic de conducere, de predare şi instruire practică are dreptul să participe la toate şedinţele consiliilor profesorale din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea şi are obligaţia de a participa la şedinţele consiliului profesoral din unitatea de învăţământ unde declară, în scris, la începutul fiecărui an şcolar, că are norma de bază. Absenţa nemotivată de la şedinţele consiliului profesoral din unitatea de învăţământ unde are norma de bază se consideră abatere disciplinară.
(4) Cvorumul necesar pentru întrunirea în şedinţă a Consiliului profesoral este de 2/3 din numărul total al membrilor, cadre didactice de conducere, de predare şi instruire practică, cu norma de bază în unitatea de învăţământ.
(5) Hotărârile se adoptă prin vot deschis sau secret, cu cel puţin jumătate plus unu din numărul total al membrilor consiliului profesoral cu norma de bază în unitate, şi sunt obligatorii pentru personalul unităţii de învăţământ, precum şi pentru copii, elevi, părinţireprezentanţi legali. Modalitatea de vot se stabileşte la începutul şedinţei.
(6) Directorul unităţii de învăţământ numeşte, prin decizie, secretarul consiliului profesoral, ales de consiliul profesoral. Secretarul are atribuţia de a redacta lizibil şi inteligibil procesele-verbale ale şedinţelor consiliului profesoral.
Regulamentul de organizare și funcționare a Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi valabil în anul școlar 2023-2024 poate fi vizualizat aici.
ANUL ȘCOLAR 2022-2023
REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A ȘCOLII GIMNAZIALE NR. 1 COMUNA SLOBOZIA CONACHI
An școlar 2022-2023
Art.1. Prezentul regulament este întocmit conform prevederilor Constituţiei României, Legii educației nationale 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, anexă la O.ME. nr. 4183/4.07.2022, Statutului elevului, actelor normative și/sau administrative cu caracter normativ care reglementează drepturile și obligațiile beneficiarilor primari ai educației și ale personalului din unitățile de învățământ, precum și ale contractelor colective de muncă aplicabile şi altor acte normative elaborate de M.E.
Art.2. Regulamentul conţine normele de organizare şi funcţionare a ŞCOLII GIMNAZIALE NR. 1 SLOBOZIA CONACHI, jud. GALATI, prevederile sale fiind obligatorii pentru elevi, profesori, părinţi, personal, incepând cu data aprobării în Consiliul de Administrație.
Art.3. Respectarea regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ este obligatorie. Nerespectarea regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ constituie abatere și se sancționează conform prevederilor legale.
Art.4. (1) Regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ poate fi revizuit anual, în termen de cel mult 45 de zile de la începutul fiecărui an școlar ori de câte ori este nevoie. Propunerile pentru revizuirea regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ se depun în scris și se înregistrează la secretariatul unității de învățământ, de către organismele care au avizat/aprobat regulamentul în vigoare și vor fi supuse procedurilor de avizare și aprobare prevăzute în prezentul Regulament.
(2) Proiectul regulamentului de organizare și funcționare a unității de învățământ, precum și modificările ulterioare ale acestuia, se supun, spre dezbatere, în consiliul reprezentativ al părinților, în consiliul școlar al elevilor și în consiliul profesoral, la care participă cu drept de vot și personalul didactic auxiliar și nedidactic.
Principii de organizare și finalitățile învățământului preuniversitar
Art. 5. Unitățile de învățământ se organizează și funcționează pe baza principiilor stabilite în conformitate cu Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 6. Conducerile unităților de învățământ își fundamentează deciziile pe dialog și consultare, promovând participarea părinților la viața școlii, respectând dreptul la opinie al elevului și asigurând transparența deciziilor și a rezultatelor, printr-o comunicare periodică, adecvată a acestora, în conformitate cu Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art.7. Unitățile de învățământ se organizează și funcționează independent de orice ingerințe politice sau religioase, în incinta acestora fiind interzise crearea și funcționarea oricăror formațiuni politice, organizarea și desfășurarea activităților de natură politică și prozelitism religios, precum și orice formă de activitate care încalcă normele de conduită morală și conviețuire socială, care pun în pericol sănătatea, integritatea fizică sau psihică a beneficiarilor primari ai educației sau a personalului din unitate.
Organizarea unităților de învățământ
Art.8. (1) Fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică are conducere, personal și buget proprii, întocmește situațiile financiare, dispunând, în limitele și condițiile prevăzute de lege, de autonomie instituțională și decizională.Unitatea de învățământ fără personalitate juridică, subordonată unei unități de învățământ cu personalitate juridică, reprezentând un loc de desfășurare a activității acesteia, se numește structură școlară arondată (AR).
(2) În anul școlar 2022-2023 Școala Gimnazială nr. 1 comuna Slobozia Conachi, unitate cu personalitate juridică, are următoarele structuri școlare arondate:
-ȘCOALA PRIMARĂ NR. 1 SAT IZVOARELE, COMUNA SLOBOZIA CONACHI
-GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR. 1 COMUNA SLOBOZIA CONACHI
-GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR. 1 SAT IZVOARELE, COMUNA SLOBOZIA CONACHI [1]
Art.9. Unitățile de învățământ în cadrul cărora funcționează clase din învățământ obligatoriu sunt obligate să școlarizeze în învățământul primar și gimnazial, cu prioritate, în limita planului de școlarizare aprobat, elevii care au domiciliul în circumscripția școlară a unității de învățământ respective, înscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui, tutorelui sau susținătorului legal.
Art.10. Părintele, tutorele sau susținătorul legal are dreptul de a solicita școlarizarea copilului la o altă unitate școlară cu clase de învățământ primar sau gimnazial, decât cea la care domiciliul său este arondat. Inscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui, tutorelui sau susținătorului legal și se aprobă de către consiliul de administrație al unității de învățământ la care se solicită înscrierea, în limita planului de școlarizare aprobat, după asigurarea școlarizării elevilor din circumscripția școlară a unității de învățământ respective.
Art.11. Prin excepție, înscrierea în clasa pregătitoare se face conform metodologiei specifice, elaborate de Ministerul Educației.
Vizualizează Regulamentul de organizare și funcționare a Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi în anul școlar 2022-2023 aici.
Vizualizează Regulamentul de organizare și funcționare a Școlii Gimnaziale nr. 1 comuna Slobozia Conachi în anul școlar 2022-2023, varianta revizuită în 14.06.2023 aici.
[1] Particularizări la nivelul unității de învățământ